FANTASTISKA VERSACE PÅ TEXTILMUSEET

En av sommarens största modeupplevelser för mig var att besöka Versace-utställningen på Textilmuseet i Borås.

Det var verkligen sååå spännande att ta del av Versaces arbete och inspireras av hans värld.


En av alla sakerna som jag lärde mig om Gianni Versace var att han inte hade någon formell utbildning inom design men däremot hade han en mamma som var skräddare och det var där han lärde sig grunderna och fick smak på yrket. 

Jag gillar verkligen det; att det är en designers ansvar att spränga gränser. Det är sant. Som designer måste man  våga bryta mot reglerna och våga gå sin egen väg och man bör inte vara rädd för att vara annorlunda. 

Skortorna är verkligen underbara och ljuvligt färgrika. Det går liksom inte att låta bli att bli på gott humör när man ser dem!

Jag ser tyvärr aldrig några män i tajta leopardbadbyxor på stranden. Inte här i Sverige i alla fall. Kanske finns det fler på Ocean Drive, den fantastiska paradgatan i Miami Beach  där Gianni Versace hade sitt stora palats.

"Ocean Drive gjorde verkligen intryck på honom." skriver Gianni Versaces partner Antonio
d´Amico. Och så är det ju - Ocean Drive gör verkligen intryck på en!

Själv blev jag väldigt imponerad av Ocan Drive och Versaces palats. Jag var där hösten 1997, bara ett par månader efter att Gianni Versace hade mördats. Palatset hade stängda portar och det låg liksom något väldigt dystert över stället.

Runt om i de olika konstgallerierna i Miami och Key West så visades flera konstverk där den döde Versace avbildades, skjuten i en pöl av blod. Det är över tjugo år sedan jag såg de där tavlorna men de gjorde starkt intryck på mig för de var så obehagliga. Versace var klädd i sina vackert färgstarka skjortor på konstverken men skjortorna var nedstänkta med blod som rann från skotthålet i hans huvud. Läskigt! Jag skulle inte vilja ha en sådan tavla i mitt hem!

Något som jag däremot mer än gärna skulle velat ha i mitt hem är ett scarf-tempel! Ett scarf-tempel är precis vad det låter som - ett tempel med scarfsar! Överallt på väggarna och i taket så fanns det Versace-scarfsar. Det kändes som ett himmelrike att komma in i detta tempel.

Inne i templet kunde man höra en intervju med Gianni Versace där han bland att säger; "För att var ytlig så måste du vara riktigt djup." Det är sant och  jag blev verkligen berörd av den frasen.

Som jag njöt inne i detta tempel. Det kändes liksom heligt att vara där!

På bilden ovan ser ni mig inne i scarftemplet i mina Versace-örhängen med Medusamotiv.  

Dessa örhängen från 90-talet är det ända jag äger från huset Versace. Fast jag har några Versaceparfymer också som doftar ljuvligt.
 

Vill man riktigt ha Versace uppåt väggarna precis som i scarf-templet så kan man sätta upp dessa tjusiga Versace-tapeter!

På textilmuseet så fanns det även en pysselhörna, eller ja, hörna och hörna, det var ju faktiskt ett helt stort rum! I detta pysselrum så kunde man sy och skapa med material som museet bjöd på. 

Själv blev jag inspirerad av scarftemplet och sydde en scarf i ett härligt brut tyg med vita äpplen. Jag kantade scarfen med orange band. Det blev kanske inte så Versace-aktigt med det är ett fint minne från Textilmuseet!

Huset Versace har sedan Giannis död styrts av systern Donatella Versace.

Donatella gick igenom en hård kamp när hon trädde fram ur skuggorna och tog över efter sin döde bror. Om denna kamp kan man läsa i boken Huset Versace - En berättelse om genialitet, mord och överlevnad.  Boken har stått i min bokhylla i några år men nu ska jag äntligen ta mig tid att läsa den. Jag måste nämligen erkänna att jag har blivit riktigt Versace-frälst!

Kommentera gärna: