TYGMINNEN FRÅN FÖRRA ÅRTUSENDET

På nittonhundranittiotalet, närmare bestämt år 1994 så sydde jag mig en långskjorta i Jesus-tyg. Tyget var guldglittrigt och  täckt med bilder ur Jesu liv . Jag minns att min pappa inte tyckte att långskjortan var så lämlig att gå ut i bland folk.  Pappa tyckte att skjortan var alldeles för vågad då den var helt öppen i ryggen och han tyckte att den blottade både det ena och det andra. Något jag totalt struntade i, jag bar skjortan ändå.  

Pappa dog på juldagen 1994 och en tid innan dess så sydde jag Jesusskjortan, så det är därför som jag så exakt kan minnas vilket årtal jag  gjorde den. 

Efter att ha burit skjortan flera gånger så tröttnade jag efter en tid på min glittriga Jesus-skjorta och la in den i en vrå. Tyget var ju  underbart så jag visste att jag antingen skulle börja använda den igen eller så skulle jag göra om den till något annat. 

Skjortan fick ligga i vrån i några år och sedan plockade jag fram den igen då jag klippte ut en ett Jesus-motiv som jag satte på en vinröd klänning. 

Det är över tjugo år sedan jag sydde denna vinröda klänning men jag minns den väldigt väl då det var den klänning som jag bar den första gången som jag träffade mina barns far. 

Jag sparade den vinröda klänningen i många år men  tyvärr så kom det råttor i förrådet där klänningen förvarades. Råttorna kalasade på den vinröda klänningen och bet i den. Troligtvis fick klänningen bli del i ett råttbo som gjordes iordning för vintervila. 

Häromdagen ville jag sy mig en väska och då kom jag att tänka på Jesus-tyget. Det skulle passa perfekt till en väska tänkte jag och i mina skåp och lådor så fann jag även mycket annat som skulle göra sig bra tillsammans med denna Jesus-väska.  

De flesta av tygerna och banden på väskan har jag haft i evigheter. Det blommiga bandet på väsklocket har jag fått av min väninna Pia för väl över trettio år sedan. Någon gång 1987 eller 1988 då vi gick modedesignskolan Fashion Forum i Paris tillsammans. Hon i sin tur hade fått det av sin mamma. Hon gillade inte blombandet men misstänkte att jag skulle tycka om det och det hade hon alldeles rätt i. Jag har sytt andra saker av det men efter mer än trettio år så  har jag fortfarande flera meter kvar.

Spetsbandet längst ner på ficklocket köpte jag på en marknad i London i slutet av nittiotalet. Jag köpte en herrans massa meter av det men nu har jag bara några decimeter kvar. Det är jättemjuk och skön spets och jag har använt det för att kanta på genomskinliga spetsnegligéer som jag sydde till en sexbutik. De sålde inte så bra vill jag minnas,  kläderna i lackplast som jag också gjorde sålde mycket bättre!

Handtaget på väskan har faktiskt varit ett väskhandtag förut. Det satt på en väska som jag tröttnade på och istället gjorde om till kudde. Lyckligtvis så sparade jag på handtaget och efter att ha legat i en låda i sådär tio år så fick det komma till sin rätt som handtag igen! 

Jag har använt en randig kjol som jag inte använt på säkert tio år till väskan. Materialet är kraftigt vävd bomull och det passar perfekt till min Jesusväska!

Använd detta mönster för att sy den praktiska och lättsydda väskan.  Varje ruta på mönstret motsvarar 5 centimeter.  Du behöver fyra dela av väsk-mönstret (mönstret med insnitt) och två delar av väsklocket. Fram- och bakstycket är likadana på väskan. Två av väskdelarna är ytterväska och två av väskdelarna är foderdelar.  Handtaget till väskan böra mäta 11x112 cm inklusive sömsmån. 

Väskan är rolig att sy och den går fort att göra. Extrakul blir det ju om man kan använda sig av gamla tyger, knappar och band som bär på minnen.....

Kommentera gärna: