VANTAR I BLÅSVÄDER

För en tid sedan så beslöt jag mig för att ändra om ett par gamla håliga ullstrumpor till nya tumvantar. Denna idé fick jag efter att ha sett en gammal tidningsartikel från  1940-talet som tipsade om hur man kunde gå till väga för att göra detta.

Jag hittade dessa gamla utnötta, turkosa barnstrumporna som pälsängarna hade kalasat på så att det gått hål.

Först satte jag nålar där tummen skulle vara.

Sedan var det bara att sy och sätta saxen i. Strumporna var ju redan ganska skabbiga så skulle det gå fel så var det ju ingen större fara.

I mina gömmor har jag tusentals knappar, band och paljetter och efter att ha rotat igenom alla lådor så bestämde jag till slut mig för att vantarna skulle prydas av blå och silverfärgade over-sized paljetter. Dessa paljetter kommer från en underklädesvisning som jag hade för si sådär ett kvarts sekel sedan i Lyon i Frankrike. Jag hade gjort en underbar kollektion med paljettbeströdda underkläder där inspirationen kom från Tusen och en natt. Tyvärr har jag inte kunnat hitta något foto från visningen annars hade jag mer än gärna visat det här.

Fattar inte att jag hade tålamodet, jag satt och sydde på tusentals paljetter på tunna blå trådar som sedan syddes fast på en behå beströdd med påfågelfjädrar. Det var väldigt vackert. 

För att kunna återanvända dessa paljetter till vantarna så hittade jag ett sätt att sy på dem som jag fann i en bok från 1974: "Idéer med nål, tyg och tråd". Illustrationen nedan kommer från denna bok.

När man syr på paljetterna med denna teknik så ser det först rätt så tråkigt och fult ut, men håller man bara ut så blir det snyggt till slut.

Att brodera på paljetter på gamla strumpor som blivit vantar är som all annan sömnand; det kräver ett visst mått av tålamod. Jag erkänner glatt att jag är en ganska tålmodig person men utan att skämmas finns det projekt som jag aldrig skulle ge mig på; Samma tidning som ger tips om att sy om strumpor till vantar tipsar också om att sy en jacka av nylonstrumpor! Detta, mina vänner är något som jag aldrig skulle ge mig på. Har ni lust att ta er ann denna utmaning så får ni gärna höra av er. Det skulle vara underbart att se det färdiga resultatet!

Kommentera gärna: