KAN MAN TROLLA FRAM EN VANTE UR EN STRUMPA?

Min gode vän Ricky som jobbar på Fredriksdals Friluftsmuseum, har gett mig en samling gamla bilder från tidningen Husmodern från 1940-talet. I dessa tidningar finns det fullt med spännande tips på hur man kan ändra om och återbruka gamla textilier.

1940-talet var en tid när gränserna var stängda. Det rådde krig och man kunde inte få tag på nya material till att skapa kläder. Man hade helt enkelt inget annat val än att ta tillvara på allt som fanns att tillgå.

Nöden är uppfinningarnas moder heter det ju och man måste onekligen vara väldigt uppfinningsrik för att kunna skapa vantar av ullstrumpor eller kavaj av silkesstrumpor! Det är onekligen imponerande alltså! Tänk att sitta och sy en hel kavaj utav silkesstrumpor! Det krävs tålamod för det!
 

Jag kan ärligt erkänna att jag inte har det tålamod som krävs för att skapa en kavaj från silkesstrumpor men däremot så tänker jag ändra om ett par ullstrumpor till tumvantar som Husmodern ger tips om. Det ska bli spännande att se hur resultatet blir. Speciellt som pälsängarna har varit framme och gnagat på strumporna så att det blivit stora hål! Nåja, funkar det så funkar det!

Vår tid påminner rent textilmässigt om 1940-talet. Även om gränserna inte är stängda så måste vi spara på de textilier vi har och återbruka dem. Vi har inte längre möjlighet att konsumera på det sätt som vi gjort tidigare. Det kan kännas tungt men vi får se det som en utmaning. Kan man lyckas få till ett par håliga strumpor till att bli ett par snygga vantar så kan man ju typ lyckas med vad som helst... Nästan i alla fall!

Kommentera gärna: