Jag såg mamma kyssa tomten jag

Jag kände en gång en person som avskydde låten "Jag såg mamma kyssa tomten".

Han blev jättesur när den spelades på radion och bad mig genast skruva ner.  Efter att ha luskat lite varifrån denna avsky kom så kröp det fram att han trodde att låten handlade om otrohet!

Han trodde på allvar att mamman prasslade med tomten och gav honom heta kyssar  under tiden som pappan var i ett annat rum!

 Jag fick verkligen insistera på att få honom att förstå att pappan och tomten var samma person. När han slutligen förstod att det var pappan som klätt ut sig till tomten så blev han ganska så generad, ty han var över trettio år och hade trott att "Jag såg mamma kyssa tomten" var en otrohetssång under hela sitt vuxna liv. 

Jag kan inte höra låten utan att tänka på denna hädelse och jag småskrattar varje gång för jag tycker verkligen att det är lustigt. Snacka om missförstånd!


 

I början på 2000-talet så gjorde jag denna julkollektion för några nordiska veckotidningar.

Där är ju ingen riktig skala som jag kan ge för mönstret men tygvikningens längd på tomtebyxan är 20 cm och på lucialinne/tomteklänning så är tygvikningens längd 22 cm. 

Där var en liten lucia också i Barbiekollektionen. En söt liten lucia som kommer med ljus i mörkaste vintertid. 

Eftersom Lucia kommer med ljus när dagen är som mörkast och natten som längst så  skulle hon  egentligen inte alls komma den 13 december utan datumet är ju lite varierande beroende på när det är vintersolstånd.  Men det blev en liten miss när vi bytte från julianska till den gregorianska kalendern för några hundra år sedan . 

Fast man inte tror det så har det faktiskt börjat ljusna. Här nere i Skåne så har dagen blivit
1 minut längre sedan vintersolståndet den 22 december.

Vi går alla mot ljusare tider!

Kommentera gärna: