TITTUT BLAND TYGERNA - DEN TEXTILA - OCH INDUSTRIELLA-  REVOLUTIONEN!

Idag för exakt 287 år sedan så föddes Richard Arkwright. Han är den som uppfann spinnmaskinen. Mr Arkwright är alltså den som har varit en företrädare för att vi ska kunna skapa textil i den hastighet som vi nu lyckas med. 

Richard Arkwright skapade spinnamskinen som gjorde att ett litet barn kunde producera lika mycket bomullstråd  som det det tidigare tagit tio vuxna att producera. 

 Richard Arkwright är en av dem som låg bakom den industriella revolutionen. I och med detta så kunde vi sluta upp med att producera arbetena hemma och kunde istället gå till fabriken.

Richard Arkwright lär ligga bakom den så kallade "moderna fabriken".

Hans fabriker gav mänger av människor jobb och försörjning. Det var ju bra förstås men det var mest barn som var anställda där. Och det fanns flera som fick sina armar eller ben amputerade av maskinerna, de säkerhetsföreskrifter som finns idag fanns ju knappast för tvåhundrafemtio år sedan. Men trots barnarbete och amputerade kroppsdelar så lär Arkwright ha varit en god man som tog väl hand om sina arbetare. 

Tycker du att det är spännande lika spännande med ursrunget till vår moderna tygindustri  som jag tycker, så kan du gå in och läsa en artikel på History Tv. Klicka dig vidare här för mer info om Richard Arkwright, den moderna tygindustrins fader;  
https://www.history.co.uk/biographies/richard-arkwright
 

Kommentera gärna: