HÄXOR, BLODTÖRST OCH LÄNGTAN EFTER     EVIG UNGDOM

Som tonåring var jag skräckblandat förtjust i London Dungeon; ett ruggigt skräckkabinett som återskapat installationer av blodiga händelser genom historien. 

Där var speciellt en extremt läskig installation som verkligen triggade igång min fantasi och fick mig att undra "Varför?"

Skulpturen var av en kvinna i ett badkar, men det var inte vanligt vatten som kvinnan badade i, nej det var blod..

Grevinnan Elizabeth Báthory levde på 1500-talet och hon lär vara tidernas värsta kvinnliga seriemördare. Hon sägs ha varit  inspirationen för  Bram Stokers skräckroman Dracula. Hon tog död på över 600 oskulder och badade sedan i deras blod då hon menade på att det gav henne evig ungdom och skönhet. 

Jag var kanske fjorton år första gången jag hörde talas om denna groteska kvinna och jag minns att jag andades ut för att jag levde på 1900-talet och slapp vara ett tänkbart offer. Samtidigt blev jag fundersam på om det funkade.  Hur var det möjligt? Såg hon verkligen någon skillnad? Blev hon yngre och snyggare? Hon kände väl antagligen någon form av  positiv förbättring annars skulle hon väl inte fortsatt? Eller?


Jag har inte tänkt på Elizabeth Bárthomy på flera år fram tills jag i helgen läste om forskning som gjorts på möss.

Genom att tilföra blodkomponenten eNAMPT  från unga möss i äldre möss så blev de äldre mössen "som unga" på nytt!Bland annat blev de äldre mössens syn bättre, deras kognitiva förmågor förbättrades och deras insulinresistans förstärktes. Mössens hälsa stärktes och de förlängde sitt liv med hela 16% .  

16%, det är rätt så mycket det. Ser man till genomsnittsåldern på svenskar som är 82,4 och lägger på 16% så blir det hela 13,2 år! Med en boost av eNAMPT lite då och då kan man som genomsnittssvensk alltså leva till man blir 95,6 år istället!

Vad studien inte säger något om är huruvida mössen blev snyggare! Har eNAMPT samma effekt på utsidan som Elizabeth Báthory ansåg?  Det har ju egentligen ingen betydelse, kan man förbättra sin hälsa så är det ju utan tvekan prio ett! Men jag blir ändå nyfiken, blev mössens päls blankare? Försvann de grå håren i pälsen? Förstärktes ungdomens glans i de små musögonen? 

Vare sig man blir snyggare eller inte så kan det helt klart vara värt att leva i 13,2 år till om möjligheten finns! Även om det skulle innebära att jag tvingas dricka mus-blod.....


 

ReferenserMitsukuni Yoshida, Akiko Satoh, Jonathan B.Lin, Kathryn F.Mills, YoSasak, Nicholas Rensing, Michael Wong, Rajendra S.Apte,
Shin-ichiro Imai. (2019) 
Extracellular Vesicle-Contained eNAMPT Delays Aging and Extends Lifespan in Mice
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550413119302554?via%3Dihub

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/halsa/medellivslangd/

Kommentera gärna: