kram-märkta träd

Jag älskar att vara ute i naturen och lyckligtvis har denna kärlek gått i arv till mina barn. Vi åker ofta iväg till skog och mark för att vandra i grottor eller krama träd. 

Här i södra Sverige där vi bor finns det fantastiska nationalparker och häromdagen tog vi en tur till Skäralid som ligger i Söderåsens nationalpark.
 

På Skäralid finns det ett Naturum som är superspännande. Det är speciellt spännande eftersom där finns en installation där man kan se hur planeten Jorden har förändrats sedan den först uppstod. Man kan följa hur kontinenterna har förflyttats genom tiderna, hur landytan ständigt rör på sig, genom Pannotia, Rodina och Pangea, Den svenska marken som ligger långt upp i norr på vårt jordklot har en gång, för miljontals år sedan, legat mycket längre söderut.

En gång i tiden fanns det många dinosaurier som gick omkring i trakterna runt Söderåsen. Vi hade turen attt träffa på en...

Jag ville in och titta på den fantastiska ”Tellus-installationen” även denna gång som vi var på Skäralid men det kunde vi inte, för Naturum var nämligen stängt. Vi kom förvisso dit ganska sent, och öppettiderna är ju inte obegränsade så det har jag inget att anmärka på. Men….något som jag verkligen har att anmärka på och som gör mig upprörd och alldeles bestört är hur både öppettider på Naturum och skötsel av Nationalparkerna kommer att påverkas av en ny budget som nyligen börjat gälla. Skånes Nationalparker och naturreservat kommer att få sina skötselpengar halverade för det kommande året.
 

Skåne har 3 nationalparker och drygt 300 naturreservat. Med en halverad budget kommer skötseln på vissa platser att minska eller utebli. Det betyder att vissa ställen kommer att växa igen och tillgängligheten kommer att bli sämre. Mycket, mycket dumt! Att värna och investera i  naturen, nationalparkerna och naturreservaten är en viktig insats för främjandet av folkhälsan.

Låt oss hoppas att denna budget bara är tillfällig och att fullgod skötseln  kan öka nästa år igen. Kanske är det dags att vi får börja KRAM-märka våra skånska träd…

Kommentera gärna: