transylvania hypothesis

Idag, den 19 februari, så är det fullmåne och månen befinner sig på ett avstånd av 356 846 km från jorden.  Det är en jättevacker måne som lyser över oss just nu, en Supermåne.

Månen har alltid fascinerat oss människor och det har gjorts en hel del forskning  på området. Jag håller på att skapa en webb-kurs om sömn just nu och läser därför en hel del artiklar i ämnet. Just vad gäller månens påverkan så verkar det abslut inte finnas en entydigt forskning. Meningarna går isär huruvida vi påverkas av månen eller inte. Fenomenet går under namnet "Transylvania Hypothesis". 

Är barn som varulvar? Ja, den frågan ställde sig ett gäng forskare då de konstaterade att barn mellan 9-11 år sov mindre under de nätter då fullmånen lyste. Dock rörde det sig bara om 5 minuter kortare tid, så varulvsteorin visar ju inte på några extrema sömnskillnader.  

Det finns studier som visar på att Transylvania Hypothesis kan påverka oss till att vi i genomsnitt sover 20 minuter mindre vid fullmåne men det finns också flera  studier som menar på att vi inte alls sover mindre vid fullmåne. 

Väldigt spännande när det inte finns entydiga studier. Det är tydligt att det är väldigt individuellt huruvida man blir påverkad av månen eller inte. 

 

Enligt alldeles färska studier från Finland så har det framkommit att tvärtemot vad man tidigare har trott så blir folk mindre våldsamma vid fullmåne. Det begås nämligen 15 % färre dråp vid fullmåne jämfört med när det är nymåne.

Med detta i åtanke så kan man fundera på vad ordet "mångalen" egentligen har för innebörd? 


Sov gott i månskenet....

Referenser;
Nyhä, S. (2019). Lunar cycle in homicides: a population-based time series study in Finland. 
Chaput, J et al. (2016). Are children like Werewolves? Full moon and its association with sleep and activity behaviors in an international sample of children. 
Neal, RD. (2000). The effect of the full moon on general practice consultation rates.
Smith, M., Croy, I., Persson, K. (2016).  Human sleep and cortical reactivity are influenced by lunar phase. 

Kommentera gärna: