HUR SMART ÄR DIN RYGGRAD?

Se till att sträcka på ryggen och ge kärlek till din ryggrad - det är den värd!

Vi brukar tro att det är vår hjärna som är centrum för komplicerade motoriska funktioner och kontrollen av motoriken. Men... nu får vi istället börja ställa oss frågan; Hur smart är vår ryggrad? Det har nämligen visat sig att vår ryggrad är smartare än vad vi trott! 

Vi har vetat sedan länge att det  i ryggraden finns funktioner som kontrollerar smärtreflexerna. Nu har vi också upptäckt att det i ryggraden finns funktioner som kan kontrollera och processa positioneringen av våra händer.

Med hjälp av robotteknik har man kunnat mäta hur lång tid det tar för en hand att komma tillbaka till utgångsläget efter att ha blivit bortputtad.  Man har tidigare trott att denna funktion utfördes i hjärnbarken men med utgångspunkt från den minimala hastighet som det tog så kunde man utgå från att denna process skedde i ryggraden.

 

Spännande! Ska bli sååå intressant att se alla olika upptäkter vi kommer göra i takt med att tekniken blir mer och mer avancerad. Vi har sååå mycket att se fram emot! 
Vill du läsa mer om denna studie kan du göra det här

 

Referenser;
Weiler, J., Gribble, P., Prusznyski, A. (2019) Spinal Strech reflexes support efficient hand control. Nature Neuroscience.

Kommentera gärna: