det röda guldet

Idag är det Lucia! Dax att öppna lucka 13 i Fytokemikaliekalendern.
Luciadagen är dagen då vi festar loss på gyllene lussekatter härligt smaksatta med guldgul saffran. Saffran är en superspännande krydda med många fantastiska egenskaper och dagens lucka i Fytokemikaliekalendern tillägnas denna megakrydda. 

Saffran är som bekant världens dyraste krydda och kallas även för "Det röda guldet". 

Saffran är en karetenoid-rik krydda som har använts som medicinalväxt i flera tusen år, bland annat för att bota kramper, ögonsjukdomar, astma, menstrationssmärtor och  leverskador. 

Saffran är en stark antioxidant och har den fantastiska egenskapen att kunna boosta vårt humör i en positiv riktning. Den har antidepressiva effekter som stark påverkar våra serotoninnivåer. Den har också lugnande och avslappnande förmågor. 

Saffran är onekligen en krydda med många fantastiska egenskaper. Den står till och med omnämnd i bibeln, i Höga Visan. Höga visan handlar ju om kärlek och där passar saffran alldeles perfekt in, den anses nämligen vara ett alldeles enastående afrodisiakum.....  

Tack vare sina antioxidativa egenskaper är saffran en utmärkt skönhetsprodukt. Prova att blanda en nypa saffran i en mosad papaya och låt sitta på ansiktet 10-15 minuter. Det är väldigt mjukgörande och verkar utjämnande på linjer och rynkor. Eller varför inte dricka en kopp rykande varm saffranste innan sängdax? Rör i en nypa saffran i en kopp kokande vatten och låt stå i tio minuter. Drycken är avslappnande, hjälper matsmältningen och ger lugna sköna drömmar.

Ha det gott så ses vi snart igen när det är dax att öppna nästa lucka i fytokemikaliekalendern. 

Kommentera gärna: