Jordgubbars effekt på minnet

Fytokemikaliekalendern firar den femte december genom att öppna lucka fem och där gömmer sig ellaginsyra. 
Ellaginsyra finns bland annat i jordgubbar, blåbär, hallon och vindruvor. Ellaginsyra är anti-inflammatorisk och hjälper till att ge huden naturligt uv-skydd. 

 

Ellaginsyra kan  inverka positivt på vår minnesfunktion genom dess anti-inflammatoriska egenskaper i kombination med dess antioxiderande effekt. Vi kan äta frukt och bär  i förebyggande syfte för att ge en boost till vår hjärna och sätta igång våra minnesfunktioner. 

Men ellaginsyran i frukterna och bären kan  även 

hjälpa när hjärnskador uppstått vid olyckor för att minska effekterna av minnesförlust. Möjligheterna finns även att ellaginsyra kan vara behjälplig vid behandling av demens.

Äter du åtminstone två portioner i veckan av ellaginsyrerik kost så hjälper  du till att sakta ner minnesåldrandet betydligt. Detta beror bland annat på att antioxidenterna hjälper till att städa bort gammalt skräp som vår hjärna inte längre behöver. Vill du minnas julen 2018 riktigt, riktigt bra så är det bara att sätta igång att frossa i dessa fantastiska frukter och bär som är rika på ellaginsyra.


Vi ses igen imorgon, då är det dags att öppna lucka 6.

Kommentera gärna: