go bananas

Jag är superglad och går helt bananas av glädje då det precis bestämts att jag med start i mitten av oktober kommer ha en utställning om frukt och grönt på THINK Open Space i Helsingborg.

Utställningen ska bli sååå kul att skapa. Jag kan lova att den kommer att bli färgstark och inspirerande. Det är en utställning med textila installationer som väcker lust att frossa i ljuvliga produkter från Växtriket. För att jag ska hitta inspiratio. lust och  ork till att skapa en utställning så gäller det att jag får i mig godsaker som ger rejäl energiboost och därför tänker jag festa loss på bananskal. 

Det känns lite märkligt första gången man äter bananskal. Helt klart skumt. Det är ju något som man brukar vara van vid att kasta bort,  så att börja äta bananskal kan ju typ kännas som att helt plötsligt börja äta sopor! Men faktum är att bananskal är väldigt sprängfyllda av nyttigheter, människor i en stor del av världen äter bananskal och använder det i sin bakning. Testa! Det är faktiskt helt okej att äta bananskal.  Du måste dock vara mycket noga med att det är obesprutade bananer då det ju inte alls är bra att få i sig besprutningsmedel från skalen.

Efter att du tvättat av bananskalen kan du låta dem koka tills de blir mjuka och sedan kan du blanda ner dem i din smoothie till exempel. Eller så kan du dela välmogna bananer på mitten, stör riven ost över och grilla dem i ugnen. Jättegott!

Bananskal är inte direkt goda att äta som de är men de smakar inte något när du blandar dem med andra saker, de ger mer något av en fylligare smak. Bananskal är fiberrika och de ger dig ännu mer fytokemikalier så som vitaminer och mineraler än om du bara ätit själva frukten. När du äter skalen gör du ju även en god sak för miljön då det ju blir mindre sopor.

Banan är en bra frukt både med och utan skal. Den har en hög halt av antioxidanter och halten ökar i takt med att bananen mognar. Bananen är rik på dopamin och serotonin och är humörhöjande. Nu när höstmörkret börjar träda in så passar det ju bra med något som höjer humöret och en banan om dagen är ett bra sätt för att hjälpa till att hålla humöret på topp. Släng i dig ett bananskal emellanåt för att ytterligare boosta humör-effekten.
 
Alexander den store lär ha varit den som tog bananerna hit till västvärlden. Han sägs ha smakat banan första gången år 327 före Kristus.
Bananer lär dock har funnits i evigheter, man tror att de första bananerna härstammar från hela 10 000 år bak i tiden. De första bananerna tros ha växt i Nya Guinea, i en dal kallad (håll i er nu….)  Kuk-valley!!!

Skulle vara spännande att resa dit! En tur och returbiljett till Kuk-dalen, tack!

Tror dock inte att jag skulle våga resa dit på en enkelbiljett...

 

Kommentera gärna:

Referenser; 
Singh B, Singh JP, Kaur A, Singh N
Bioactive compounds in banana and their associated health benefits - A review.
Food Chem. 2016 Sep 1;206:1-11. doi: 10.1016/ 


 Nieman D , Gillitt D, Henson D, Sha W,  Shanely A,  Knab A, Cialdella-Kam L,   Jin  F. 
Bananas as an Energy Source during Exercise: A Metabolomics Approach
One. 2012; 7(5): e37479. May 17. doi:  10.1371/journal.pone.0037479