SÄSONGENS FÄRGTRENDER

Inom modevärlden talar man om säsongens färger och former och
detsamma kan man göra inom frukt- grönsaksvärlden. Olika grönsaker och frukter trivs bäst under olika tider på året. Var (grön)sak har sin tid.

När frukter och grönsaker får mogna på egen hand så smakar de som regel mer och innehåller mer näring. Just nu är det svensk säsong för bland annat potatis, kålrot, lök, palsternacka, purjolök, jordgubbar och rabarber.

Det bästa du kan göra för din hälsa är att äta så färgvarierat som möjligt.

Ibland får man höra att ju mörkare färg en frukt eller grönsak har, desto bättre är det men det där stämmer faktiskt inte alls, varje godsak från växtriket har sin speciella egenskap, vare sig den är blek eller färgstark.

Det är växternas egna kemikalier, fytokemikalierna, som ger produkter från växtriket dess färg, smak, arom och övriga karaktärsdrag.  

Till exempel så har potatisen, som ju inte är sådär jättefärgstark, gott om fytokemikalien saponin i sig som stimulerar immunförsvaret, förhindrar delning av cancerceller och kan påverka vårt DNA positivt.

De superbleka godsakerna vitlök, gul lök och salladslök innehåller allicin som kan hjälpa till mot magsår, och sänka det så kallade ”onda” (LDL) kolesterolvärdet i blodet.

Bleknosen blomkål innehåller bland annat isotiocyanat som kan minska tillväxten av cancerceller och minska risken för bröst- och prostatacancer.

De flesta av oss är vanemänniskor som oftast tuggar i sig samma frukter och grönsaker men se till att sträcka dig efter  regnbågen och få i dig så många färger som möjligt...


 

Kommentera gärna: